Choď na obsah Choď na menu
 


Ztracená vládkyně

12. 5. 2018

809268.jpg

Ztracená vládkyně Steve Robinson

POUZE MUŽ SCHOPNÝ ROZEHNAT KOUŘ MŮŽE NAJÍT ZTRACENOU VLÁDKYNI…

Jedné mlhavé noci roku 1914 se při plavbě mezi Kanadou a Anglií potopila zaoceánská loď Empress of Ireland. Při této katastrofě zemřel skoro stejný počet lidí jako na Titaniku nebo Lusitanii, přesto byla její tragédie zapomenuta.

Jednou z obětí byla i Alice Stilwellová… Nebo nebyla? Americkému genealogovi Jeffersonu Taytovi se dostane do rukou medailon, který naznačuje, že mladá žena neštěstí přežila, měla rodinu a prožila dlouhý život. Kým ale byla před tím, než došlo k jedné z největších tragédií námořních dějin?

Tayte se musí vydat do Anglie, aby zde vypátral Alicin původ a vyřešil záhadu jejího zmizení, které by mohlo souviset s aktivitami britských a německých tajných služeb v letech před první světovou válkou… (Mystery Press, 2017)

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ 

  Podnetom pre nové pátranie Jeffersona Tayta je podobne ako v predchádzajúcich príbehoch minulosť klientkinej starej mamy. Malý medailón s fotografiou detí napovedá, že Alice Dixonová má čosi spoločné s istou Alice Stilwellovou, ktorá v roku 1914 bola na palube Empress of Ireland, ktorá sa potopila. Je možné, že Alice bola jednou z mála preživších? Čo ju viedlo k tomu, aby zavrhla svoju pôvodnú identitu a nechala všetkých v domnienke, že je mŕtva? Prečo pretrhla všetky putá so svojou minulosťou a rozhodla sa pre nový život ďaleko od domova? Aké dôvody prinútia matku vzdať sa vlastných detí?

  Koncept tejto knihy sa blíži k prvým dvom. Autor strieda obrazy zo súčasného pátrania Jeffersona Tayta a príbehu Alice Stilwellovej, dcéry muža blízko kráľovskej admirality, ktorá sa na jeho nevôľu vydala za muža, ktorého jej nevybral. Alice je však s Henrym šťastná a chce si užiť dovolenku v južnom Holandsku spolu s ním a svojimi dvoma deťmi. Príjemne začínajúci deň však naruší incident, ktorý obráti celý Alicin svet naruby a prinúti ju urobiť čosi, čo má pre ňu a pre jej rodinu osudové dôsledky.

  Alice nie je typ chytľavej hrdinky. Aspoň nie pre mňa. Čitateľ sleduje únos jej rodiny a nátlak istého Holanďana, ktorý ju prinúti robiť špionáž pre Nemecko. Cieľom je budovanie kráľovského námorníctva a blízkosť jej otca námornej admiralite. Alice sa snaží chrániť predovšetkým svoje deti, pretože Raskin jej niekoľkokrát dá najavo, že jej pokusy oklamať ich, má za následok iba ohrozenie jej rodiny. Alice sieti, ktorú tu vybudovali, nemôže uniknúť. Jej správanie i vzťahy v rodine sa menia. Okolo nej sa dejú podivné veci. Ukáže sa totiž, že do špionáže je (aj nedobrovoľne) zatiahnutých oveľa viac ľudí z jej blízkeho okolia, než by sa zdalo. Nakoniec je tým najväčším nepriateľom ktosi, kto sa vydáva za blízkeho rodinného priateľa a jeho odhalenie sa pre Alice stáva hrozbou i možnosťou záchrany zároveň. Navyše sa Alice dostáva do hľadáčika tajnej služby.

  Aby splnila všetko, o čo ju žiadajú, musí do celej hry zatiahnuť aj človeka, ktorému nikdy nechcela ublížiť. Archibald Ashcroft je jej dávny priateľ a mal byť aj jej životným partnerom. Kým nestretla Henryho. Alice pod nátlakom musí zneužiť jeho city, ale je to práve on, kto jej nakoniec ako jediný pomôže, hoci za to zaplatí najvyššiu cenu. Tým však jej ohrozenie nekončí. Zápisník s menami členov špionážnej siete mal byť jej poistkou aj predmetom výmeny, cenou za manžela. Nádejou, ktorá jej pomôže vrátiť sa k deťom, očistiť svoje meno. Lenže čaká ju kruté precitnutie. Poznanie, ktoré rozbije všetko na márne kúsky. Zrada je príliš blízko. A do toho všetkého zasiahne osud... loď, ktorá ju mala vrátiť k predchádzajúcemu životu, v jednom zlomku chvíle klesá do nenávratnej studenej hlbiny...

  Alicino konanie sa nakoniec interpretuje ako snaha oslobodiť svoju rodinu od podozrenia a škandálu, ktorý by mal na ich budúcnosť nedozerné následky. A to aj za cenu, že už nikdy nikoho z nich neuvidí. To je paralela, ktorú JT nachádza aj v správaní vlastnej matky. Takto chápaný motív jej konania dodáva skutočnosti, že ho opustila, prijateľné vysvetlenie. Pravý dôvod jej konania však stále ostáva skrytý.

  JT je stále sympaťák. Toto pátranie nie je také dynamické ako predchádzajúce. Väčšinu informácií JT vypátra spoza laptopu a na základe krátkych návštev a rozhovorov. Akýsi kriminálny rozmer príbehu dodáva nevysvetlené úmrtie, z ktorého sa vykľuje vražda a Jeffersonova účasť na vyšetrovaní ako konzultanta miestnej polície. Do tejto pozície nominuje Tayta detektív inšpektor Bishop, ktorý si myslí, že genealógovo pátranie v minulosti Alice Stilwellovej a jej rodiny môže vniesť svetlo do smrti Lionela Scanlona. Ten je totiž s jej rodinou spojený. Jefferson hľadá odpovede na otázky, čo všetko motivovalo Alicine kroky. Prečo sa stala podozrivou zo zrady? Prečo robila špiónku? Čo ju prinútilo vrátiť sa do Anglicka, kde ju čakalo zatknutie a poprava? A prečo sa predsa len nakoniec rozhodla vymazať Alice Stilwellovú zo života? A ako jej príbeh súvisí s vraždou Lionela Scanlona?  

  Do pátrania sa podozrivo okato s istou vervou púšťa aj vdova po Lionelovi. Jej zanietenosť a ochota pomôcť Jeffersonovi podozrivo odporuje predpokladu, že by mala skôr za svojim manželom smútiť. Prezentovať to ako pokus o vyrovnanie sa s touto traumou nepôsobí presvedčivo. Ten pocit sa jej vinie celý čas za pätami a čitateľ očakáva, aký motív a úmysly sa skrývajú za jej správaním.

  Ak sme si zvykli na neustály pocit ohrozenia tiahnuci sa počas pátrania JT za pätami, v tomto príbehu sa tento pocit prekvapivo vytráca. Všetko ide akosi po masle – ak opomenieme tých niekoľko konfliktov a neochotu spolupracovať u členov Metcalfeovej rodiny, ktoré majú Jeffersonovi sťažiť prístup k informáciám. Pretože meno ženy, ktorá zradila silne vlastenecky cítiacu rodinu, sa nesmie ani vysloviť. Bishopov zástoj však otvára viaceré dvere a pomáha nahliadnuť do utajovaných dokumentov, ktoré majú pre JT veľkú cenu a pomáhajú mu odkrývať skladačku Alicinej minulosti a konania, ktoré viedlo k rozhodnutiu vymazať svoju existenciu. Ohrozenie prichádza až takmer na konci knihy a je vyvrcholením, ktoré nemusí uspokojiť všetkých čitateľov.

  Musím priznať, že ma Alicin príbeh nezaujal tak ako tie predchádzajúce. Samotná Alice bola pre mňa nemastná-neslaná. Autor podáva štandardný výkon, no táto kniha akoby sa písala samospádom. V mnohých odhaleniach chýba viac tajomstva a napätia. Akoby tu bolo všetko servírované ako na podnose. Prekvapenie sa nekoná, pretože hlavná zrada sa dá tušiť krátko po tom, čo je Alice vtiahnutá do špionáže. Veci sa dejú akoby zrkadlovo. To, čo sa udeje v Alicinej minulosti, vzápätí vypláva na povrch v Jeffersonovom pátraní. Ani zvrat v správaní Daviny Scanlonovej nie je až taký prekvapujúci. Pozitívom môže byť niekoľko informácií o situácii pred prvou vojnou a o tragickom osude lode, ktorý ostal v tieni Titanicu.

  Toto čítanie je v zásade nenáročné. Kdesi v pozadí tu rezonuje neustále sa vracajúci Taytov vzťahový problém. Čitateľ mu môže len držať palce, že to tento raz s Jean Summerovou nepokazí. Osobne som čakala viac z Jeffersonovej minulosti. Aspoň viac náznakov, prepojenia. V zásade sme sa nič nedozvedeli. Obrat by mal priniesť iba koniec, keď sa naznačuje, že je najvyšší čas pustiť sa do pátrania po stopách, ktoré Jeffersonovi zanechal priateľ Marcus, s plnou vervou. A že na to nebude sám. Ja sa k jeho pátraniu mienim pridať tiež a budem veriť, že táto kniha je medzičlánok, ktorý autor potreboval, aby sa naplno rozbehlo pátranie po stopách Taytovho pôvodu.

  Mimochodom, toľko zmieňované obľúbené Jeffersonove čokolády Hershey's, ma nútia uvažovať o tom, že sa po nich poobzerám .

-sa

    

 

 

Kniha je súčasťou série s názvom The Jefferson Tayte Genealogical Mystery Series:

1. In The Blood (2014) - Stopy v krvi

2. To The Grave (2014) - Hluboký hrob

3. The Last Queen of England (2014) - Poslední anglická královna

4. The Lost Empress (2014) - Ztracená vládkyně

5. Kindred (2016) - Spříznění

6. Dying Game (2017) - Smrtíci hry

7. Letters from The Dead (2018) - Dopisy od mrtvého